Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Желязната руда поевтинява на фона на затягането на контрола в Китай

Пекин насрочи национални проверки за намаляване на капацитета за производство на стомана, опитва се да укроти и пазарите с лимити за търговия

Желязната руда поевтинява на фона на затягането на контрола в Китай

Снимка: Bloomberg LP

Спадът на цената на желязната руда от достигнатите рекордно високи нива се ускорява, тъй като Китай увеличава усилията си за контрол на замайващия скок на цените, след като най-големият купувач на желязна руда в света въведе още мерки за смекчаване на скорошните ръстове, пише Bloomberg.

Местната администрация в град Таншан забрани на производителите на стомана да произвеждат или разпространяват информация за повишаване на цените. Това е нова мярка в този стоманен хъб, въведена след призива на премиера на Китай Ли Къцян за справяне с увеличаването на цените.

„Настроенията са много нестабилни и контролът на китайското правителство е много строг“, казва Уън Юе, анализатор от Shanghai East Asia Futures Co. „Черните метали поевтиняват, откакто премиерът Ли обеща да контролира скока на суровините по-рано тази седмица, което показва, че правителството е много загрижено за въздействието върху рентабилността на производителите“, допълва Уън.

Местното правителство в Таншан предупреждава, че на нарушителите ще им бъдат налагани тежки наказания. Производителите на стомана ги грози отстраняване от бизнеса или отнемане на лицензите, ако нарушат мярката.

Градът, който представлява 14% от производството на стомана в Китай, е в центъра на реконструкцията на стоманената индустрия. Там властите въведоха множество ограничения за производството в опит да контролират вредните емисии.

Още по темата
Това доведе до ускоряване на отстъплението на пазара от историческите върхове. Цената на желязната руда на Сингапурската борса потъна с 11% до 187,10 долара за тон, като малко след 14 часа местно време частично се възстановява до 194,30 долара. В сряда цените достигнаха рекордните 233,75 долара.

Фючърсите в Далиан затвориха с 3.6% понижение, удължавайки спада от 9% в четвъртък.

„Цените вече достигнаха пиковото си равнище в средносрочна и дългосрочна перспектива“, пише Huatai Futures Co. в бележка. „Търсенето на желязна руда може да се смекчи, когато ограниченията за добива се въведат под натиска на мерките за опазване на околната среда“, допълва се в бележката.

Производителите на стомана в Китай увеличават производството напук на опитите на правителството да го овладее, за да контролира въглеродните емисии. Маржовете на печалба са стабилни и позволяват на заводите да нарастващите разходи за производство.

Китайското правителство вече насрочи национални проверки за намаляване на капацитета за производство на стомана, потвърди ангажимента си за ограничаване на производството от миналогодишния рекорд от над 1 млрд. тона и определи цели за пиковите емисии на въглерод.

Властите в страната се опитват да укротят и пазарите. Борсите затегнаха лимитите за търговия с желязна руда и увеличиха таксите за стомана и коксови въглища.

Поскъпването на суровините обаче доведе до ръст на фабричните цени в страната до най-високо ниво от 2017 г. насам, а опасенията за инфлацията се засилват по целия свят на фона на широкото икономическо възстановяване и огромните стимулиращи програми.

Корабоплавателите и производителите на домакински стоки в крайна сметка няма да могат да издържат на повишените цени на стоманата, според анализ на Китайската асоциация за желязо и стомана.

Китай обещава да ускори трансформацията на енергетиката, стоманодобивната, цветната металургия и нефтохимическата промишленост, за да намали вредните емисии. Властите се насочват към седем провинции, които през първото тримесечие отчитат ръст на потреблението на енергия.

Цената на другите индустриални стоки също пада. Медта в Лондон поевтинява с 1,1%, а алуминият – с 0,7%.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Други
Ще успее ли планът на Г-7 да се конкурира с "Един пояс, един път"?